donderdag 20 november 2014

leven met de seizoenen

Vandaag had ik al vroeg een pan met tomatensoep opstaan. Terwijl ik daar zo mee bezig was bedacht ik me, dat als ik wil leven met de seizoenen ik eigenlijk niet zoveel zomergroenten zou moeten inmaken. Her en der had ik al eens zoiets opgevangen. Raapsteeltjes , radijsjes, verse zomerworteltjes en ja eigenlijk ook die zalige boontjes zou je als seizoensgroente moeten eten. Groenten groeien in een bepaalde tijd om ons op dat moment in bepaalde behoeften te voorzien. In de herfst en winter groeien de groenten die we op dat moment nodig hebben met alle goede voedingsstoffen, onbewerkt en puur. Sommige groente zijn er voor gemaakt om te worden opgeslagen en/of kunnen heel wat vorst verdragen. Bieten, kolen, winterwortelen, prei, winterpostelein, veldsla , eeuwige moes , witlof, snijbiet, ( tot aan de vorst) en zo zullen er nog meer verrassingen zijn om de winter door te komen. Naast wecken , waarbij je de groenten toch bewerkt , kun je voedsel drogen of fermenteren. Volgend jaar ga ik me daar eens meer op toeleggen. Ik ga wel weer wat wecken hoor, want ik houd van een voorraad potten op de plank, erg geruststellend :).

Op dit moment staat er alleen nog boerenkool, een stam met spruitjes,snijbiet en prei op de tuin. Misschien ergens nog wat blaadjes rucola en wat Oost-Indische kers dat is het dan wel zo'n beetje. Volgend jaar dus meer seizoengroenten , k Zal de boeken er eens bij pakken en een plan bedenken.
Knoflook en aardpeer zijn in elke geval al gezet voor volgend jaar en een aantal ideeën heb ik al opgedaan bij Moesker Moestuin ( bedankt ) 
Oh en ik ben lid geworden van t Velt moet het allemaal goed komen dunkt me.


www afbeelding


liefs grandma


7 opmerkingen:

  1. grappig dat bedacht ik me ook laatst! hier nog andijvie, knolselderij, pastinaak,prei en boerenkool in de tuin. Voelt heel rijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad lees je vaak dat het goed is om met de seizoenen mee te gaan.
    Goed dat je je daarin verdiept, en leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop wel dat je de aardperen in een grote bak hebt gezet. Ze woekeren nogal erg graag en dan vooral op plaatsen waar jij ze niet hebben wilt of waar je er niet aankunt. Zoals tussen de kruisbessen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. graag gedaan grandma! en wat mooi omschreven die seizoensgroenten! Vergeet ook vooral de pastinaken niet, niet omdat ze nou zo verschrikkelijk lekker zijn, ze zijn vrij saai van smaak ... maar wel heel voedzaam, kunnen tegen vorst en groeien op elke grond - als je wilt kan ik je zo wat zaadjes opsturen ik heb er duizenden (van één plant)

    ja en ik heb dan weer geen spruitjes dit jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mensen hadden vroeger in de lente vaak honger en last van bloedarmoede en ander vitamine-gebrek. Mensen waren ook zo slim om zoveel mogelijk producten op te slaan en te bewaren voor het magere seizoen (winter en vroege lente). Lijkt me een goed plan. Ik ben blij dat ik het hele jaar door verse groente en vers fruit kan eten.

    BeantwoordenVerwijderen