dinsdag 11 maart 2025

Chocola als ontbijt en de voorraad moet echt op!

Vandaag hebben grandpa en ik 47 jaar verkering! De man maakte me vanochtend wakker met een kop koffie en een kadootje, o.a. een reep hazelnotenchocola van Tony! We nestelden ons gezellig in de kussens en aten een groot stuk chocola, zo lekker met een kopje koffie, goed begin van de dag :)




Tot mijn schande moet ik zeggen dat ik geen kadootje voor hem had, k was het niet vergeten hoor maar had er even niet aan gedacht 😢. We deden verder niet iets bijzonders vandaag, wandelen met de hond en wat aanrommelen in huis.

We hebben nog steeds veel voorraad, dat is natuurlijk logisch want de nieuwe oogst is pas in de zomer. Vroeger teerde je tot die tijd ook op je voorraad maar vandaag de dag kun je in deze tijd best veel vers voedsel kopen dat niet eens zoveel kost. Ik heb de neiging om flink in te slaan! Afijn, ik probeer elke dag iets uit voorraad te gebruiken bij de maaltijden. Zo eten we regelmatig een asperge soepje van asperges uit de weck, pasta saus uit de vriezer/weck, een roerbak gerecht met boontjes uit de weck, bietjes en worteltjes er is gewoon nog voldoende. Ik probeer eerst de vriezer leeg te eten, zoals dat heet. Producten uit de vriezer kun je niet eindeloos bewaren, wat in het vat de pot zit verzuurd niet :) Het kleine vriezertje in de garage kan zo onderhand wel uit, daar zitten alleen nog pizza's in, die passen wel in de vriezer in de kelder. 

Vandaag haalde ik een flespompoen van de plank. Sneed deze in blokjes en deed de helft, in een kom. Ik deed er wat olie en kruiden door, peper, zout, komijn, kerrie, paprika en knoflookpoeder, goed door elkaar husselen en in de oven, 30 min op 180 graden. We aten er rode kool, ook uit de voorraad, en een witlof salade bij.



schepje creme fraiche erbij, gewoon lekker.


De andere helft gebruikte ik voor een soep. Ui, gember, knoflook, appel en 2 bouillonblokjes, fenegriek, komijn en kerrie madras zijn heerlijk om pompoensoep op smaak te brengen.




We aten er vanavond om 20.00 uur elk een kommetje van, de rest ging in de koelkast. 

Morgen eten we stamppot boerenkool met rul gehakt. Boerenkool uit de tuin, rulgehakt uit de vriezer, aardappelen uit kelder. Koken met wat we in huis hebben!

liefs grandma



3 opmerkingen:

  1. In april de eerste asperges! In mei de eerste sla!
    Op 28 februari zaaide ik een rijtje peen in de kas, met iets potgrond voor snelle kieming. Precies een week later gekiemd.
    In de Lidl deze week peen voor weinig geld. Geen idee waar vandaan. Allemaal vitamine A, maar geen C. Dan heb je toch meer aan spruiten.
    Mijn bietjes oogst ik nog even door. Voor de sapcentrifuge. Niet zo lekker, meer, maar wel oogst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ook de inhoud van het vriesvakje van de kk en het losse opzetvriezertje aan het opmaken. Mij maakt het juist onrustig, zoveel voorraad, het groeit maar aan. Ben alleen en kleine eter, dus het schiet niet erg op. Daarbij komt dat als we onverhoopt zouden moeten terugvallen op een noodsituatie en de stroom mocht uitvallen (niet geheel ondenkbaar met de geopolitieke situatie) je denk ik meer hebt aan droge voorraad buiten de vriezer of wat in pot of blik zit. En natuurlijk wat er nog vers is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijke inspiratie weer! Dankjewel en een fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen