donderdag 24 juli 2014

zuurkool in een weckpot

Zuurkool kan je makkelijk zelf maken. In het najaar maakte ik vorig jaar van een aantal witte kolen een grote zuurkoolpot vol. Daar hebben we de hele winter van kunnen genieten. Je kan zuurkool ook in kleinere hoeveelheden maken. Gisteren had ik een kleine witte kool over en het leek me leuk om daar eens zuurkool van te maken in een weckpot. De kool sneed ik heel fijn met de koolschaaf ( heel handig dat ding, met drie scherpe messen is kool snijden een fluitje van een cent ). Vervolgens strooide ik er wat zout over en begon te stampen. Net zolang stampen tot er vocht vrijkomt. De kom heb ik afgedekt weggezet in de kelder. Vanmorgen was de kool lekker sompig. Ik haalde in alle vroegte wat snijbiet uit de tuin en sneed deze in kleine stukjes. Vervolgens vulde ik een gesteriliseerde weckpot laagje voor laagje met zuurkool en snijbiet. Nog even flink aanstampen zodat er vocht boven komt drijven. Ik deed er een plastic zakje op als toplaag ( je kan ook een koolblad gebruiken) en daarop een glas water zodat de boel onder water blijft. En nu maar afwachten wat er gebeurt. De ervaring leert dat na een dag ofzo de boel wat gaat stinken, dat hoort zo. Als het  goed is ruikt het na een aantal dagen onmiskenbaar naar zuurkool.


Het idee om snijbiet toe te voegen kreeg ik door de serie Edible Garden van Alys Fowler. Een heerlijke serie om naar te kijken. In de 6e aflevering maken ze ook zuurkool met snijbiet.
https://www.youtube.com/watch?v=LJaAEHFnemA

liefs grandma.


6 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk verse zuurkool. Je kan de kool ook raspen en met zout zetten s'morgens en dan s'avonds als salade eten . Een beetje olie en azijn er op en klaar, zo eten wij vaak koolsalade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt ook lekker, zal het binnenkort eens proberen :)

   Verwijderen
 2. Wij vinden kool op deze manier lekkerder dan gekookt en wat ik vergat je moet het even doorkneden. wordt het zachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het op school moeten maken, heel groot vat vol. Leuk dat zeker alleen hou ik echt niet van zuurkool. Dus zal het hier niet zo snel maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, ik ben weer helemaal gemotiveerd om zuurkool te maken. Vorig jaar ook gedaan, maar toen te weinig vocht erop, en het ging schimmelen helaas.. Goed idee ook met die snijbiet, daar heb je toch altijd teveel van. Of loof van de rode biet misschien? Doe je ook nog kruiden erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er geen kruiden bij gedaan. De zuurkool van vorig jaar was ook naturel op wat peperkorrels na dan. Ik ga dit jaar in kleine potten kruiden zuurkool maken oa kerriezuurkool . In de grote pot gewone , basic zuurkool. En jij, wat ga jij er bij doen ? :)

   Verwijderen