maandag 14 juli 2014

pruimensaus, pruimenlikeur, pruimenjam .

Het is hier beredruk, werken buiten de deur, veranda van de pipowagen klaarmaken, moestuinieren, oogsten en opnieuw planten en zaaien, groot konijnenhok maken enz enz.
Alles  moest echter wijken voor de pruimenoogst, wat een heerlijkheid. Het broeierige weer zorgde ervoor dat de pruimen in no-time rijp werden. Ze barstten open aan de boom, vielen met een splash!naar beneden. We hadden onder de boom een net gespannen zodat de meeste vruchten daarin vielen en op die manier niet verdwenen in de onderbegroeiing. Poes Boots vond het geweldig en probeerde vallende pruimen te vangen, de jacht was geopend. De kippen waren dol op de zoete zaligheid en nog nooit hadden we zoveel vlinders en ander vliegend gespuis rond de boom. Kortom wat overbleef was voor de mensen :) en dat was nog heel wat. In de kelder staan wel 20 potten pruimenjam, 5 potten met pruimensaus ( gewoon dunne jam hihi ) en ook nu staat er nog een pan op het vuur te pruttelen. Ik heb puur sap ingevroren om later eens te verwerken.
Vanavond heb ik pruimenlikeur gemaakt, nou ja , alle ingrediënten in een pot gedaan en dat moet dan 3 maanden staan. Het ruikt nu al heerlijk kruidig.

deel van de oogst


we hebben niet alleen pruimen maar ook " efkes ", kleine zoete pruimpjes


jam, deels geweckt voor een langere houdbaarheid.


pruimenlikeur in wording.

Recept pruimenlikeur

1 liter brandewijn
1 kilo pruimen
300 gram suiker
vanille stokje
7 steranijs
3 kaneelstokjes
beetje piment

Pruimen wassen en doormidden snijden. Een deel van de pitten laat ik zitten. Alle andere ingrediënten toevoegen en overgieten met brandewijn. Omroeren , even ruiken hoe lekker, dop erop en wegzetten. Niet te licht en niet te donker. Af en toe omroeren. Na 3 maanden de vloeistof zeven en in mooie flesjes doen.

k Ben benieuwd.

liefs grandma

9 opmerkingen:

 1. Pruimenlikeur is heerlijk, ik maak het zomers ook vaak in Roemenië. En pruimen drogen is ook goed te doen , je h ebt dan naderhand nog wat . En van het sap kan je heerlijke siroop maken , oftewel genoeg keuzes. Wij hebben ook veel pruimen bomen, ze maken daar in Roemenië tuica een pruimenbrandewijn mee. Gewoon een rijkdom hé zoveel fruit. De kleine pruimpjes noemen ze hier corcodous ,Ik ontpit ze en maak ze ook in of maak er jam mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk blog, ik blijf plakken en ga de likeur ook zeker maken, dank voor het delen. Groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk!
  Hier zijn de pruimen helaas nog niet zo ver.
  Bij vader &moeder hangen de bomen vol, bij hun buren hebben ze er zelfs nog meer.
  Goede hoop dat wij er dit jaar ook nog wat krijgen :)
  Dan ga ik zeker jou pruimen likeur proberen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier vallen de pruimen nu ook kapot uit de boom, sommige zijn door de vele regen opengebarsten en daar zitten nu de wespen op...jak....maar jam komt er zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer he , gelukkig kun je beschadigde vruchten nog tot moes koken.

   Verwijderen