vrijdag 10 oktober 2014

vrijdag marktdag.

Zoals elke vrijdag ging ik vanmorgen naar de markt. Deze keer ging grandpa ook weer eens mee, gezellig. Ik had me goed voorbereid. Een glazen fles met een vrij grote opening en een goed afsluitende dop ( heeft sap in gezeten :) ), twee bakjes met een goed sluitend deksel en een extra tasje. Bij de zuivelkraam vroeg ik of  ze de kaas in een bakje wilde doen, geen probleem op zich, alleen paste het stuk kaas niet in éen bakjes, hup door de midden met het spul, twee bakjes vol. De boter zat in een papiertje waar een laagje plastic op zit, beetje jammer maar ik heb er nog geen alternatief voor gevonden.  Bij dezelfde kraam kun je karnemelk tappen, de fles kwam goed van pas. Bij de broodkraam haalde ik mijn extra tasje tevoorschijn en deed daar de broden in ( we bakken dan wel zelf maar ik vind het een fijn idee om ook iets in de vriezer te hebben en grandpa houdt van dit desembrood) Bij de reguliere groenteboer gingen alle producten los in de tas of in een kartonnen doos, nooit een probleem. Bij de biowinkel vonden we volle melk in een glazen fles (statiegeld) ipv in een pak, meel zat in papier, nice. Ik moest cremefraiche hebben voor de aardpeerschotel van vanavond, helaas in plastic. als je er echt op let....errug.

Thuisgekomen hebben grandpa en ik de producten die we in de kelder hebben staan eens in onze handen genomen en ons afgevraagd of we het ook los zouden kunnen krijgen. Pasta's, bonen. rijst, bulgur, risotto, ed zullen geen problemen opleveren. Maar hoe zit het met suiker, koffiemelk, azijn, olie hmmmm we hebben heel wat uit te zoeken :)
Wat uit de verpakking kon hebben we in potten gedaan. Grandpa maakte nog een extra plank zodat het mooi overzichtelijk lijkt. We zijn op de goede weg.


de bovenste plank is een vrij diepe plank, daar komen straks de grote zakken meel ed. 

In de keuken heb ik ook planken, daar staan de zaden, noten en ander spul dat ik bijna dagelijks gebruikt, zo voor t grijpen. Onder in de kelder staan de (weck) potten met groenten, fruit, soep en andere heerlijkheid. De vriezer, een kist met pompoenen, twee kistjes met aardappelen en een bak met uien hebben daar ook hun plekkie, oh en een appelvoorraadje :0

Straks ga ik bee's-wraps bestellen bij green jump. Je kan ze ook bestellen bij http://levenzonderafval.blogspot.nl/ lijkt me ideaal voor bv kaas van de markt, makkelijker om mee te nemen dan bakjes.


plaatjes van www


liefs grandma.


7 opmerkingen:

 1. ..ik ben benieuwd of je de bee's wraps prettig in gebruik gaat vinden,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed hoor om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken/kopen.
  Ik heb dat ook gedaan maar hier schiet het er momenteel nogal bij in om er goed op te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan eens vragen bij GreenEvelien, die leeft al jaren zo en heeft m.i. hier veel ervaring mee. Ik probeer ook zo weinig mogelijk in plastic te kopen maar los is over het algemeen veel duurder en mijn potremonnee ondiep. groetjes dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik volg Green Evelien ook :) veel tips opgedaan bij haar. Lastige keuzes moet je soms maken he. Soms is iets lokaal te krijgen maar niet bio . Of wel bio maar verpakt en afkomstig uit Timboektoe. Of inderdaad te duur, hoewel bij de groenteboer en bij de boer ben je vaak goedkoper uit. Moet je ze wel in de buurt hebben.Tja.

   Verwijderen
  2. Dat zijn lastige dingen he, Wat kies je dan, lokaal of toch de bio variant.. Beetje in variëren dan maar. Ik kreeg van een vriendin ook de mooie stoffen zakjes voor brood, groente enz van levenzonderafval. Kaas bewaar ik ook in een plastic bak, maar dat is weer zo'n ander iets, de stoffen in plastic. Dus ook dat vind ik niet echt een oplossing. Die Bee wraps klinken interessant, ga ik eens verder bekijken (gezien ik zelf ook bijen houd) :)

   Verwijderen
 4. Koffiemelk, olie, azijn e.d. zijn ook in glazen flessen nog wel te koop, daar zoek ik ook altijd naar. Suiker in papier(en) zak dan maar geen basterdsuiker.
  Suc6

  BeantwoordenVerwijderen