woensdag 29 januari 2014

zelf panir maken

Voor bewezen diensten heb ik oa melk en yoghurt gevraagd van de jongelui. Ik wilde Panir maken, dit is hele jonge verse kaas. Heel makkelijk om te maken en je kan het voor veel gerechten gebruiken. Het kan door salades, zoete gerechtjes, roerbakgerechten , je kan het zelfs frituren want het valt niet uit elkaar.

Dit heb je nodig,

2 liter biologische volle melk
halve liter biologische volle yoghurt ( kan ook met citroensap )
een stukje kaasdoek
een vergiet of grote zeef
iets zwaar, ik gebruik een stenen vijzel
schoteltje of iets dergelijks.

Breng de 2 liter melk al roerend aan de kook




Giet langzaam de yoghurt erbij, bijna onmiddellijk begint de boel te schiften.




Als je een duidelijk scheiding ziet, het vocht helder en beetje lichtgroen, dan kun je de brokjes kaas met een schuimspaan in de met kaasdoek beklede vergiet scheppen.




Kaasdoek strak dichtvouwen, een schoteltje erop en daarop iets zwaars, ik deed de vijzel. Een uur  uit laten lekken.



Uitpakken en dan heb je dit.




Bewaren in de koelkast, eventueel onder een laagje water. Invriezen kan ook.
Het vocht dat overblijft is wei. Hier maak ik een drank van, met vruchtensap of siroop, cocosmelk enz heb je een soort van taksi. De poezen vinden het ook erg lekker :)




Binnenkort eens vragen bij de boer waar we stro halen of ik daar ook melk kan kopen,  zou helemaal mooi zijn.


liefs grandma


11 opmerkingen:

  1. Lekker, panir is een heerlijke vleesvervanger.
    Ik maak het gewoon met citroensap.
    Het is lekker om voor het uitlekken de kruiden toe te voegen, dan zit het er helemaal in. En dan even in de koekenpan, hmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk he! Volgende keer met kruiden,k vroeg me al af op welk moment je die het beste zou kunnen toevoegen. ik las ook ergens dat iemand stukjes panir bewaarde in de olie van gekruide feta.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, wat simpel!
    Klinkt lekker en veelzijdig inzetbaar.
    Dit komt op het menu voor onze volgende vleesvrije maaltijd! Dank je voor het delen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. k Ben benieuwd in welk gerecht je het gaat gebruiken.
    Aankomend weekend ga ik het met kruiden proberen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar wil het Zeker nu een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laat me weten wat je er van vond! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk blog heb je Grandma! Kwam je naam zo her en der tegen en nu kom ik hier eens kijken/lezen. Panir wil ik nog steeds eens maken maar is er nog niet van gekomen. Misschien komend weekend eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Reacties
    1. Ik hoorde een vrouw op youtube vertellen dat ze het wel 2 weken konden bewaren, aangelengd met koud water , beetje suiker en bv citroensap of vanille, het gaat dan een beetje mousseren . Hier is het dan allang op, ik kook bv de rijst ook in wei.

      Verwijderen