zondag 20 oktober 2024

Van appels en tamme kastanjes

Afgelopen week plukten we alle appels van de hoge appelboom. We hadden een wasmand vol. Deze appels zijn in tegenstelling tot de appels van de kromme boom, echte bewaar appels. Ook van deze appels ging er een kistje vol in de kelder. De helft van de appels waren niet zo mooi, deze wachten om verwerkt tot appelmoes en appelvulling. Vannacht moet ik nog werken en dan kan ik er morgen mee aan de slag.

Vorige week raapten grandpa en ik een heleboel tamme kastanjes. Van deze kastanjes maakte ik een lekkere puree.

Eerst veegde ik de kastanjes schoon en maakte met een scherp mesje een kruis aan de bovekant van alle kastanjes. Daarna werden ze geroosterd in de oven, ongeveer 15 minuten op 180 graden.





Vervolgens werden ze gepeld totdat ze er zo uitzagen




Daarna in de pan met twee, in kleine stukjes gesneden, aardappels. Even koken tot alles gaar is. Beetje melk, klont roomboter en dan pureren. Zout naar smaak. 
Je krijgt dan een zachte puree met een nootachtige smaak. De puree ziet er wel ietwat vreugdeloos uit maar in combinatie met rode kool en een lekkere hachee heb je toch een mooie combi op je bord.




We aten dit deze week i.p.v. de preischotel. 

Verder gebeurde er deze week niet zoveel, ik zit in een werkblokje van vier nachten en dan leef ik toch in een bubbel van werken en slapen.

Nog een fijne avond, liefs grandma.


4 opmerkingen:

  1. Fijn dat je dit zo duidelijk beschrijft, zo durf ik ze wel een keer te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zit er net een rauw te eten, ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tegenwoordig doe ik ze in de airfryer als ik maar twee handjes heb bijv

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Doe je iets speciaals om kraaien uit je appelboom te houden? Wij hebben hele famikies die va. Augustus komen ontbijten, lunchen en dineren. Ze nemen overal een hapje van, of 10, er blijft geen appel over...

    BeantwoordenVerwijderen