donderdag 31 oktober 2013

zuurkool enzo

Gisteren vond ik bij J-umbo witte biologische kolen voor een euro. Ik nam er drie mee. Na een aantal you tube filmpjes hoe zuurkool te maken ben ik vanmorgen aan de slag gegaan . Eerst de kolen van de buitenste bladeren ontdaan, de gaafste bewaard. Dan de kool in vieren gesneden, hartje eruit en schaven maar. Ik verwerkte 1 kool per keer , laagje kool in de (schone)  pot beetje zout ( ongeveer 12 gr per kool ) stampen, laagje kool beetje zout enz. Na de derde kool naar de winkel geraced voor een extra kooltje want de pot was niet vol genoeg. Er blijft niet zoveel van over na het stampen. Dat stampen is trouwens een heel karwei pffieuww
Eindelijk kwam er vocht vrij, had de hoop al bijna opgegeven :) Nu de mooie buitenste bladeren, zonder de dikke nerf, op de zuurkool en daar bovenop de verzwaringsstenen. Het vocht bedekte de stenen bijna helemaal.na een half uurtje zag het er zo uit..Vanavond zullen we zien hoever het zaakje nog gezakt is anders zou er nog wat zout water bij moeten.
De binnenkant van de pot en het waterslot goed schoongemaakt en de pot op een warm plekje in de kamer gezet. Na 3 a 4 dagen kan het in de kelder. Ik ben benieuwd.Aangezien ik een wilde koker ben moet ik nu nodig de keuken opruimen, t is heel erg. Nee, daar laat ik geen foto van zien ;)

Straks een wasje ophangen en een potje koken, vanavond nog baangebeuren van 16.00 tot 22.00 en dan heerlijk 10 dagen vrij pompompom.

liefs grandma

6 opmerkingen:

 1. Ik ben erg benieuwd naar je zuurkoolavontuur.
  Dus je bent een wilde koker hé hahaha, ik ken dat.
  Ik probeer tussendoor altijd een beetje op te ruimen, dan scheelt veel werk nadien.

  Geniet lekker van je 10 dagen vrij. Heb je nog leuke projecten gepland staan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan zeker genieten. Wat betreft de projectjes er moet paardemest op de groentetuin en gisteren bracht iemand snoeiafval ( storm he ) fijn voor de kachel.
   Dit weekend gaan we even rustig aan doen, na alle drukte van de laatste tijd zijn we daar aan toe. Volgende week een nachtje logeren bij liefste zus. Voor de rest wacht de grote vrijheid van niet buiten de deur moeten werken, grote heerlijkheid.

   Verwijderen
 2. Wat herkenbaar, maar dit is echt een leukere manier dan ik op school kreeg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb dat eens geprobeerd, mislukte.
  Vind het wel zo lekker, van het vat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het nooit eerder geprobeerd maar was erg leuk om te doen ( heb wel een zere elleboog en pols van het stampen :) )

   Verwijderen