woensdag 28 augustus 2024

Oppasdagen, keukenrenovatie en er even tussenuit.

Begin vorige week paste ik nog 2 dagen op de kleinkinderen in Ermelo, voor t gemak bleef ik een nachtje in de buurt slapen. We gingen naar een speeltuin en we gingen zwemmen. Jongste dochter en Mingus kwamen ook nog even langs, het was weer gezellig. Op woensdag gingen we bij mijn schoonouders op bezoek in Odoorn, ze waren in hun goede doen 😊

Woensdagnacht kon ik niet slapen, de drukte vloog me naar de keel, vooral het gevoel er móet nog zoveel, de tuin maar bovenal de keuken. Dat project duurt en duurt maar. Om 04.30 uur maakte ik voor mezelf een kopje koffie, het klinkt raar maar soms helpt me dat om in slaap te vallen. Helaas deze keer niet. Om 05.30 zat ik aant ontbijt en om 07.00 was er al heel veel geschuurd en klaar om geschilderd te worden. Toen grandpa om 08.00 uur niets vermoedend beneden kwam, kreeg hij de volle laag van mijn grammietigheid, DAT HET VEELS TE LANG DUURDE VOOR DE KEUKEN KLAAR WAS, IK NIKS AAN DE VAKANTIE HAD EN NEE WE GINGEN NIET KAMPEREN DIE WEEK!!!! Niet helemaal eerlijk want de beste man had al een groot aantal lade frontjes geschilderd en hij had ook uitgevogeld wat de beste manier was om de kastjes naar laatjes om te bouwen. Lang verhaal kort, die dag en de dagen erna is er heel wat werk verzet .





Afgelopen maandag was al het schilder-en sauswerk af. Grandpa zette de eerste kastjes om naar ladenblokjes, het einde was in zicht.

Ik reserveerde een plekje op camping De zoete Aagt want dat hadden we wel verdient vonden we allebei, er even tussenuit.

Deze camping is zo heerlijk rustig, we komen helemaal tot rust.

Vrijdag gaan we weer naar huis en dan maken de keuken helemaal klaar ende af.


Voor nu, liefs grandma




zaterdag 17 augustus 2024

moederdochterdag en een prepdag

Gisteren hadden jongste dochter en ik onze jaarlijkse moederdochterdag. We gingen naar de Zwaluwhoeve voor een heerlijke dagje wellness. Sauna in sauna uit, lekker zwemmmen, dobberen in het zoutbad èn we hadden ons ingeschreven voor het Banja ritueel, ik kan je vertellen dat was een hele belevenis. Hier kun je er van alles over lezen. Ik moet zeggen dat ik zo weer zou doen, ondanks de hitte. Het was zo gezellig en relaxed. Gewoon samenzijn, lekker eten en ontspannen.

Ik was gisteravond pas om 22.30 thuis :)

Vandaag had ik een prepdag. Ik haalde weer boontjes en snijbonen uit de moestuin, plukte vlierbessen en haalde opnieuw een grote krop andijvie uit de tuin. Ik weckte de bonen ( 4 potten snijbonen, 2 grote potten sperciebonen ). Kookte van de vlierbessen, wat val appeltjes en bramen (oa die ik met Nora had geplukt) een pannetje jam, genoeg voor 4 potten. 


mooi eenvoudig potje met heerlijkheid


De andijvie werd geblancheerd en na het afkoelen in de vriezer gedaan.





Ik bakte nog een Iers rozijnen brood en ook daar gingen een aantal plakken van in de vriezer.


lekker met roomboter en de vlier/braam/appel jam


Van een zakje gemengde noten van Aldi maakte ik noten muesli. De noten deed ik even in de blender totdat ze grof gemalen waren, vervolgens deed ik er een eetlepel kokosolie, een eetlepel speculaaskruiden en wat druppeltjes stevia door, goed mengen. In de over roosteren op 180 graden tot de muesli net mooi bruin wordt. Af laten koelen en in een goed sluitende pot bewaren.




te koop bij ekoplaza





Tot slot haalde ik 3 koolrabi's uit de tuin en maakte daar met room, knoflook, tijm, peper, zout en geraspte kaas een ovenschotel van. Ik dacht daar ook iets van in te kunnen vriezen maar we hebbem alles lekker opgegeten 😂


voor nu, een fijne avond 

liefs grandma.


donderdag 15 augustus 2024

vakantie, oogsten en de bijen

Yesssss, ik heb echt vakantie! Het vakantie gevoel moet nog even komen maar alleen al het idee dat ik pas 9 september weer hoef te werken, aaaah grote  heerlijkheid.

Ik ben lekker druk in de tuin, zo plukte ik voor de laatste keer een grote hoeveelheid blauwe bessen. Ik had een vergiet vol, een deel daarvan ging in de vriezer en de rest eten we lekker op, er zitten nog een paar bessen aan die zijn voor de vogels en wellicht blijft er nog wat over voor ons. We oogsten nog steeds aardbeien, ik ben heel blij met de "doorgroeiers" tot in de herfst heb je dan nog verse aardbeitjes, niet veel maar genoeg voor op een beschuitje of door de yoghurt. De andijvie is ook klaar, gisteren haalde ik een flinke krop uit de tuin, een portie ging door de stamppot rauwe andijvie, een portie andijvie ging in de vriezer en een handjevol rauwe andijvie door de smoothie vanochtend. Ik heb maar 5 kroppen andijvie, de  rest is allemaal opgegeten door de slakken, zo jammer.


lekker met wat rabarbermoes

Bonen, snijbonen, een incidentele wortel, courgette, brocolli, tomaten allemaal lekkers van eigen erf.


op de gember en paprika na, allemaal van eigen erf

met wat rijst, lekker!

Vandaag zette ik dan de nieuwe bijen over in een grote kast, ze gingen van 6 ramen naar 9 ramen, in een kast passen 11 ramen. Ik gebruik dichte ramen, de zgn sluitblokken om de ruimte te beperken, zo kunnen ze de kast in de winter beter warm houden. De kleine volkjes gaf ik bijvoeding, het ene volkje kreeg een pak suikerdeeg en de ander suiker siroop, zo gaan ze met voldoende voeding de winter in. 


De andere kasten kijk ik volgende week wel na, ze waren allemaal super druk en stressig vandaag. Ik ben zo benieuwd of ze de winter overleven.....


Morgen heb ik een moeder/dochterdag met jongste dochter, helemaal leuk!


liefs grandma.

dinsdag 13 augustus 2024

Van nieuwe bijen en een kabelbaantje

Afgelopen vrijdag konden vriendin en ik onze nieuwe bijenvolkjes halen, een lieve mede-imker had drie volkjes voor ons. Begin juni hadden we drie 6-raams kastjes naar hem toegebracht. De man had hier prachtige volkjes in "opgekweekt ". 

Aangezien we moesten wachten tot de bijen in de kast zaten, ze vliegen tot na zonsondergang, haalden we ze in de avond op. Deze imker woont vrij achteraf, aan een bosrand. Groen bruggetje over het kanaal aan je rechterkant dan linksaf over een wit bruggetje  het verharde zandpad op. We komen hier regelmatig maar nu viel me pas op dat het groene bruggetje een pontje! ( ahum )  was en aangezien we aan de vroege kant waren konden we dat pontje ook wel eens uitproberen. Bleek dat het pontje eigenlijk een kabelbaantje was met één schuitje. Helemaal leuk en lollig om daarmee naar de overkant te gaan. We wurmden ons in het schuitje en draaien aan het wiel en zo schommelden we naar de overkant, hilarisch, we werden er helemaal giebelig van. Natuurlijk maakten we foto's, kijk dan hoe leuk.






zeer geslaagde selfie 😂

Na ons avontuur reden we dan eindelijk het erf op om de bijen te halen. Drie kastjes in een Fiat Panda en op naar huis. In het donker zetten we de kastjes op hun plek en deden de vliegopeningen  open. Vriendin nam één volkje, ze woont in de nieuwbouw en de bijenkast staat bij haar in de tuin. De andere twee staan hier in het bosje. 




Aanstaande donderdag zet ik ze over in een grote kast. De bijen zijn met dit warme weer bijzonder pittig, deze dagen laat ik ze lekker met rust.

Wat is het warm hè. Om de slaapkamer en mezelf koel te houden heb ik een waaier ( gericht op mijn lijf maar niet op mijn hoofd ) en ik neem een Koude Kruik mee naar bed, gewoon een kruik of frisdrankfles vullen met ijskoud water en voila een fris bedje.


Nog één nachtje werken en dan heb ik vakantie! 


liefs grandma.


maandag 12 augustus 2024

...en door

Vorige week maandag reden we naar Appelscha voor het kampeerfestijn met, een deel van, de kleinkinderen. We hadden net de boel staan toen de eersten arriveerden. We verkenden de camping, aten ijsjes en deden aan het eind van de avond verstoppertje in het bos, super spannend want het was al aardig donker. De volgende dag kwamen dochter en kinders, die dag was het heel warm, we gingen lekker zwemmen in het bosbad van Appelscha.



's Avonds na het eten werden er spelletjes gedaan en natuurlijk was verstoppertje in het donker nog leuker met zn vijven, oma mocht zoeken :)

Op woensdag deden we boodschappen, bezochten een kringloopwinkel, de twee jongsten ontdekten mooie stenen daar werden wat van gekocht. In de middag gingen we naar Duinen Zathe een pretparkje in de buurt. Grandpa bleef bij de caravan, kon hij mooi op de hond passen.






Terug op de camping was er een marktje, de kinderen mochten allemaal een klein dingetje uitkiezen, geen snoep! Er werden wederom  mooie stenen gekocht, armbandjes, oorbelletjes en een horloge. Na het pannenkoekenfeest kwamen zoon en schoondochter van het dorp hun kinderen halen. Het was opeens erg stil in ons campement. 




Natuurlijk was het leed snel geleden, het begon namelijk al te schemeren dus.... verstoppertje, oh we gingen weer zo laat naar bed !

De volgende dag reden we naar een informatiecentrum van Staatsbosbeheer, we liepen daar een blote voetenpad, dat was zo lollig we zaten onder de modder. Grandpa bleef op het terrasje met de hond, hij heeft het niet zo op blote voeten paden.




's Avonds pakte dochter alvast wat spullen in, hun tentje werd alvast afgebroken, want ja het kampeerfeest was bijna voorbij, we aten nog een ijsje, speelden voor de laatste keer tien tellen in de jungle en om tien uur lag het spul in bed. Vrijdag pakten we de rest in en rond 10.00 uur zwaaiden we elkaar uit. Dag daaaaag het was weer gezellig!


Thuisgekomen was het spullen uitpakken, wasjes draaien, natte luifel uitleggen, kleden aan de waslijn. In de middag plukte ik weer bonen, hops in de weckketel. Deze keer weckte ik ook snijbonen, nou dat is ideaal en heel smakelijk ( één pot was n.l. niet vacuum en die hebben we geproefd ) 

Vrijdagavond konden vriendin en ik onze nieuwe bijenvolkjes halen maar dat is een verhaal voor een andere keer.


nu ga ik mijn nachtdienstlunch klaarmaken, even twee nachten werken, gaat ook gewoon door hè!


liefs garndma.



zaterdag 3 augustus 2024

even bijkletsen en nederlandse kippen!

Hellep, deze weken gaan zo snel, doet me een beetje denken aan de strips van Michel Vaillant, we lazen daar weleens wat strikboeken van en de enige tekst op een bladzijde was regelmatig VROAMMMMM VROOOOOM, dat. Zo voel ik me ook een beetje, ietwat opgejaagd, GAAAAAN GAAAAAAN !



Na de vorige blog moest ik alweer aan het werk, vier nachten. Op maandag kwam ik uit de nachtdienst.

Kleindochter Nora had al eens aangegeven dat ze ook graag honing wilde slingeren. Op zondag deed ik een de bijenuitlaat onder de honingkamer zodat we op maandag de kamer zonder al teveel gedoe van de bijenkast konden  halen. Grandpa haalde Nora maandagochtend op uit Zwolle (ikea :) , ze gingen eerst samen naar de kapper, daarna maakten ze me om 12.00 uur wakker. Na de lunch togen we aan het werk de honingslinger werd schoongemaakt, de keuken moest ook een lap, hygienisch werken lieve mensen.

De ramen werden ontzegeld en toen was het slingeren geblazen.







lekker hoor
We hadden 8 kilo honing!

Vraagt het wichie me, even tussen neus en lippen door, " Hé oma, wat voor kippen hebben jullie eigenlijk, nederlandse of engelse?"  "Ik denk gewoon nederlandse ", " Gelukkig maar anders hoorde je de hele dag....... f*ck,  f*ck,  f******ck " 😂😂😂😂😂.

Op dinsdag had grandpa een klus in Almere. Nora en ik lieten 's ochtends de hond uit en plukten ondertussen bramen. Daarna gingen we naar schoondochter op het dorp, konden de nichtjes even spelen, we namen Madelyn mee naar een strandje in de buurt, de Kibbelkoele, en zouden aansluitend naar Zwolle rijden. Helaas werd Madelynn ziek en na een uurtje zwemmen brachten we haar eerst terug naar huis. 

In Zwolle troffen we dochter en kleinzoon, jawel bij Ikea, en warempel daar troffen we grandpa en zoon van dorp ook aan allemaal mooi om 16.45 in Zwolle. We aten samen een ijsje. Dochter en kinders reden naar huis en grandpa en ik aten nog een en ander in het restaurant. Zoon was in mijn auto al naar huis gereden.

Woensdag pakten we de caravan weer in en reden naar Appelscha om daar even proef te draaien op een grote RCN camping. Volgende week gaan we daar met vijf! kleinkinderen en één van de dochters kamperen. Gisteren we kwamen thuis en kon ik gelijk in de snij/bonen. Er staan nu 3 weckpotten met paarse spercieboontjes op de plank en 3 zakken in de vriezer. De grootste snijbonen haalde ik door het molentje, goed voor 2 porties, hops ook in de vriezer.



Vandaag oogstte ik twee stronkjes broccoli, wat tomaten en aardbeien. De blauwe bessen doen het ook goed dit jaar, elke dag een schaaltje. 


zo mooi ende lekker



Maandag gaan we dan weer met het Kipje op stap. Nicole, je vroeg of ik de caravan fijner vond dan de camper en waarom. Ik ga toch voor de caravan! Je kan gewoon je auto pakken als je in de omgeving iets wilt bekijken of een boodschap wilt doen. Met de camper waren we dan afhankelijk van de fiets of we moesten het hele spul oppakken en gaan. Voor onze hond is dit ook prettiger, ze loopt nog maar kleine eindjes, een rondje door een leuk stadje kan ze wel volhouden maar een lange wandeling of een run naast de fiets gaat niet  meer. We konden haar prima voor een uurtje of wat in de camper laten maar alleen als het niet te warm was, nu gaat ze gezellig mee. 

Nog een nadeel van de camper, de wegenbelasting, de jaarlijkse keuring, het onderhoud en hij was best groot. Het kipje is klein en licht ( ik mag er zelfs mee rijden met mijn b rijbewijs ) geen wegenbelasting, af en toe voor de keuring, veel bergruimte ! en hij neemt weinig ruimte in in onze garage. Hij is ook gewoon erg kneuterig. OOH en de caravan heeft een breed lengte bed !!! Je hoeft dus niet over elkaar heen te klauteren als je 's nacht even naar de wc moet 😂.

Zouden we echt een lange reis maken, lekker veel touren, dan zouden we voor een camper gaan


Zo nu ga ik de broccoli koken en een salade van de tomaatjes maken en als toetje nemen we yoghurt met de aardbeitjes, deftig uit eigen tuin.


liefs grandma.