donderdag 2 oktober 2025

Van appels en kweeperen

De appeloogst is in volle gang. We hebben drie soorten, de vroege appels van " de kromme boom " zijn bijna allemaal geplukt (er hangen nog wat kleine appeltjes die zijn voor de vogels), er staat al een kist mooie gave appeltjes in de kelder. De boom met "bewaar" appels  zijn nog net niet rijp genoeg om te plukken. Ik heb geen idee van welk ras de appels van de kromme boom of van de bewaarappels zijn....

Sinds een paar jaar hebben we ook een schone van Boskoop, goudreinet, dat zijn me toch lekkere appels en goed te bewaren. Onder alle drie de bomen liggen de zgn. val-appels daar maak ik appelmoes, appelcrumble, appeltaart en appelcake van, zo lekker.


Yoghurt met appelcrumble en vlierbessen saus

Ooit kocht bij onze favoriete groenteboer drie perenboompjes, ze kostten toen 2 euro per stuk, ik heb ze gepland en na verloop van  jaren kwamen er peren aan twee van de drie boompjes. Het zijn geen gewone peren maar kweeperen! De afgelopen  jaren groeide er af en toe een peer maar dit jaar hebben we voor het eerst een echte oogst. Tijd om lekkere recepten op te zoeken. Ik meende dat je er alleen gelei van kon maken maar nee het internet staat vol heerlijke recepten. Eén van de schoonzonen bood zelfs aan om er stoofpeertjes van te maken. Ik zal aankomend weekend wat voor hem meenemen.

Vandaag deel ik jullie het recept van Miljuschka de jam is gemaakt met kaneel en anijs, echt heel lekker. Je kan de jam gewoon op bv boterhammetje of croissantje doen maar het is ook heel lekker bij een kaasplankje.




één zo'n peer kan zomaar 295 gram wegen!





er hangen nog meer aan de boom dus de komende week ga ik nog een aantal recepten uitproberen.


liefs grandma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten