maandag 31 januari 2022

Het zit erop!

Vandaag was het de laatste dag van onze sobere maand met een missie. Het was weer een mooi avontuur. 

Deze maand mochten we € 1,50 per persoon per dag uitgeven aan boodschappen, drie weken met gebruik van onze voorraad en één week zonder. 

We hadden € 93,00 te besteden.

Na week 4 hadden we nog € 5,90 over. 

Grandpa haalde voor  € 2,59 wat smeerkaas en yoghurt enzo en ik kocht vanmiddag voor 18 cent een eitje voor het desert van vanavond.


Totaal uitgegeven deze maand  € 90,23 !!


Per maand geven we ongeveer 300 euro uit aan boodschappen,  beetje afhankelijk van of we die maand onze zes-weekse boodschappen halen

Opbrengst van onze sobere maand € 209,77 zeg maar € 210 !! 



Missie volbracht. Eén deel gaat naar een goed doel en één deel naar iemand die het goed kan gebruiken.


Voor onze finale, de laatse maaltijd, wilde ik iets lekkers maken. Aan het begin van de maand kreeg ik van een vriendin o.a. een blikje rijstepap.

weet je nog..


Ik maakte daar vanmiddag een kleine rijstevlaai van. Op het internet vond ik een super eenvoudig recept.

Ik heb het recept gehalveerd ! Het volledige recept is dus van alles twee keer zoveel.

1 blik rijstevlaai ( 400 gram )
1,5 ei (vanmiddag een extra eitje gekocht bij de groenteboer daar kun je ze per stuk kopen ) 
23 gram bloem met een halve theelepel bakpoeder ( of gewoon zelfrijzend bakmeel )
vanille suiker 
( evt 50 gram suiker, maar ik vond het zo al zoet genoeg)

Doe alle ingredienten in een kom en mix het goed door elkaar.

Oven op 180 graden, baktijd ongeveer een half uurtje, tot de bovenkant mooi bruin is.


lekker met een laag jam


Op het internet vond ik een schat aan recepten , ik ga nog vaker rijstevlaai maken.


Zo lieve mensen, bedank voor het meelezen! De blogjes van deze maand worden veel gelezen, echt leuk. 


liefs grandma



zondag 30 januari 2022

Stormschade en golden milk

Wat stormde het gisteren he. Ik heb maar een paar dikke keien op de bijenkasten gelegd, de deksels mochten er eens afwaaien, hai toch!

Gistermiddag begon de schutting op de scheiding met onze buurtje al gevaarlijk te bewegen, gisteravond kreeg ik een foto van de buurvrouw met de vermelding : "we hebben een open tuin!"




De houten palen waren al aardig verrot zagen we vandaag. Grandpa gaat ijzeren palen maken, lekker stevig, in de hoop dat de schutting het dan weer een poos uithoudt. Hoe gezellig een open tuin ook is, kippen die je drie tuinen verderop weer moet vangen is geen doen :)


Afgelopen nacht moest ik nog werken, nu heb ik bijna drie weken vakantie, grote heerlijkheid.


Vanmiddag maakte ik golden milk, oftewel gouden melk. In een pannetje deed ik amandelmelk bracht het tegen de kook aan en voegde daar wat kurkuma, kaneel en honing aan toe. Met garde even opgeklopt en lekker opgedronken.


verwen momentje 



 liefs grandma.



zaterdag 29 januari 2022

Onze hoop in sobere maanden: De Diepvries!

De meesten van jullie weten dat ik van een fijne voorraad hou. Niets mis met twaalf potten bruine bonen op de plank, nietwaar. Naast voorraad op de plank hebben we natuurlijk ook een vriezer, die vriezer is  niet eens zo heel groot, het is een kast met zes laden. Je staat er versteld van wat daar allemaal in kan mits je de laden een beetje economisch inricht. Deze maand ben ik meer dan blij met de vriezer, naast groenten, fruit ( aardbeien uit eigen tuin, bauwe bessen, granaatappelpitjes, mango stukjes ed) is er ook een lade gevuld met snackjes: patat, bitterballetjes, vlees vervangers, pizza en bladerdeeg, oh en meestal een pak waterijsjes.

Met de zes weekse boodschappen vul ik weer aan wat we gebruikt hebben, zo blijft de vriezer goed gevuld. Ik zou een agregaat kunnen aanschaffen alleen al om stroom voor de vriezer achter de hand te hebben :)


Vanavond aten we patat en bitterballen uit de vriezer, appelmoes en stoofpeertjes van de plank en maakte ik zelf joppiesaus.


Joppiesaus is zo makkelijk te maken, er zijn tal van recepten te vinden op het internet, ik gebruik meestal het onderstaande recept.


2 eetlepels mayonaise

1 theelepel kerrie ( ik gebruikte curry madras ) 

1 theelepel paprika poeder

zout en peper

wat ketchup

een fijn gesneden klein uitje


alles goed mengen.


  

We dronken er een flesje cola uit het kerstpakket bij.


Ik bakte vanmiddag ook nog een cake met rozijnen en walnoten. Cake-mix uit het kerstpakket, walnoten en rozijnen uit de voorraad.



ook lekker voor in de nachtdienst straks :)


Nog twee dagen soberheid maar ik ga in februari voor mezelf nog even door, ik zit helemaal in de flow.


liefs grandma.







vrijdag 28 januari 2022

(witte)bonensoep en een viltslinger

Vandaag sliepen we een beetje uit. Normaal gesproken gaan we op vrijdag naar de markt maar vandaag bleven we thuis, er zit nog maar een paar euro in de knip dus ja....helaas, volgende week gaan we weer fijn boodschappen halen bij onze favoriete kramen.


Het menu voor de laatste dagen van januari

Vanavond aten we wittebonensoep, we eten dit regelmatig als maaltijdsoep.

Ik gebruikte het potje witte bonen die ik van een vriendin kreeg ( je kan ook gewoon een pot witte bonen in tomatensaus gebruiken). We aten er een tosti bij.


nodig:

witte bonen

ui

paar stengels bleekselderij

blikje tomatenpuree (een grote)  of tomatenblokjes

bouillonblokje


Snij de ui (ik gebruikte de laatste lente uitjes)

Snij de bleekdselderij

Bak beiden aan in wat olie tot ze iets zacht zijn, doe de witte bonen en de tomatenblokjes erbij ( of gebruik de pot witte bonen in tomatensaus)

Voeg een bouillonblokje toe. Rustige laten koken tot de bleekselderij en ui gaar zijn maar nog wel knapperig. 




Vanavond eten we nog een kommetje yoghurt.


Zaterdag

patat met appelmoes en stoofpeertjes


Zondag

aardappelen met rode kool en een bonenburger


Maandag

gebakken aardappelen en bietjes 


In de schuur liggen nog steeds een aantal schapen-en alpacavachten, ik kom er nog niet aan toe deze te vilten. Ik heb wel wat wol gewassen voor t spinnen en voor het vilten van kleine kralen/balletjes. Van die wolkralen maakte ik een viltslinger. 


dit zijn meest gekochte viltballetjes maar je kan ze heel eenvoudig zelf maken.


Je hebt schapenwol, warm water en zeep voor nodig.




Ik vond  hier een filmpje waar een en ander heel eenvoudig wordt uitgelegd.  Ik heb een aantal patroontjes gevonden die ik eventueel aan de slinger kan toevoegen, sterretjes, diertjes enz. 

 
Zo nu ga ik de lunch voor vannacht klaarmaken, nog twee nachtdienstjes en dan heb ik zowaar 3 weken vakantie !!


fijn weekend, liefs grandma.







donderdag 27 januari 2022

Simpel leven is niet zo eenvoudig

Simpel leven is mijn motto voor aankomend jaar. Simpel leven of slow living heeft alles van doen met eenvoud, bewust leven en bewust met je tijd omgaan. Je leven zo inrichten dat je meer tijd overhoudt, niet om dan nog meer tijd te werken maar juist je vrije tijd benutten door iets te gaan doen wat je blij maakt, stilstaan bij het moois om je heen. Gewoon langzamer leven, meer zelf doen en zelf maken.


mooie foto, jongste dochter stuurde deze door, geen idee van wie hij is, gewoon mooi


Simpel leven heeft met tevredenheid van doen en niet met meer meer meer . Simpel leven heeft met je gemoed te maken, ruim op en wees opgeruimd, dat idee.


Dus er komt nogal wat bij kijken vind ik :)

Vooralsnog ben ik aan het opruimen geslagen, kasten, kisten...ik kom van alles tegen...zucht. Ik hoop dat het huis eind februari opgeschoond is :)


Ondertussen loopt de sobere maand op zijn eind. We eten nog steeds lekker, zelf gebakken brood, wat fruit en goed avondeten. Grandpa haalde gisteren nog wat boodschappen, bij de Boni hadden ze mooie aanbeidingen . 



nog vier dagen, even volhouden.


liefs grandma.









dinsdag 25 januari 2022

dag 25

 Ja het aftellen is begonnen, nog 5 dagen na deze :) 

Deze week maak ik flink gebruik van al het eten dat we gratis kregen. 

Vandaag aten we de kapucijners,

Ik fruitte daarvoor een ui en een teentje knoflook in een pan met een dikke bodem. Ik schilde een appel , sneed deze in kleine stukjes en bakte die ook even mee. Wat zout, peper en veel kerrie madras, her rook zo lekker in de keuken, tot slot de kapucijners erbij.

De witlofsalade was eenvoudig; gesneden witlof, een appel, een uitje, beetje mayonaise gemengd met een beetje kookroom wat nog over was van de bloemkoolschotel, alles door elkaar, gewoon prima eten.



Ik zal morgen een wat uitgebreider blogje schrijven want dat Simpeler Leven is niet zo eenvoudig, dat heb ik al wel in de gaten!


liefs grandma.



zondag 23 januari 2022

Sobere maand met een missie, week 4

 Boodschappen week 4,



 

Bij de groeneboer kocht ik, 

een 1 euro zak met boontjes en citrus fruit
bananen
6 eitjes
2 bosjes lente-uitjes
1 bleekselderij
1 romanesco bloemkool
2 citroenen

Bij jumbo

yoghurt ( alopro en kokos)
kaas
edamama/wasai

Totaal uitgegeven voor deze week € 25,53, iets teveel ...

Overgehouden van de vorige weken;

week 1 niets

week 2  59 cent

week 3  84 cent

verrekent € 24,10


Als ik uit ga van € 1,50 per persoon per dag voor een hele maand, dan zou ik € 93 mogen uitgeven deze maand. Tot nu toe kom ik op een bedrag van € 87,10 , ik heb dus nog € 5,90 te besteden tot en met 31 januari. Komt goed!


Weekmenu week 4


vrijdag,

verjaardag van kleindochter Nora, we aten heerlijk taart en hapjes, na de verjaardag aten we bij liefste zus in de Steeg.


zaterdag,

boontjes


Zondag

romanesco bloemkool schotel. 

Ik gebruikte de helft van de bloemkool, sneed die in stukjes. Ik schilde zes aardappelen en ook die sneed ik in stukjes. In een kommetje deed ik 3/4 van een pakje keukenroom , een teentje knoflook, thijm, peper en zout en roerde dat goed door

Tot slot deed ik de bloemkool en aardappelen in een ovenschaaltje. Ik roerde de room erdoor en deed er wat geraspte kaas over. Bakken in de oven op 190 graden tot de aardappelen gaar zijn.

De andere helft sneed ik nogmaals door de helft, één stuk ging in de vriezer en van het andere deel kookte ik een soepje voor morgen tussen de middag.



maandag,

stamppot snijbonen met rookworst en stoofpeertjes


dinsdag,

Kapucijners met witlofsalade


woensdag,

pesto-pasta met broccoli


donderdag,

nasi


We eten veel uit de voorraad, heerlijk veel keus! Brood bak ik zelf want er is nog genoeg meel in huis. 


Tot morgen, liefs grandma.