vrijdag 23 oktober 2020

Boodschappen onder controle.

Fraaie titel nietwaar, het klopt echter van geen meter want de boodschappen zijn NIET onder controle. Na de vakantie kwamen we erachter dat we de laatste twee maanden veel te veel hebben uitgegeven dat gaat vrijwel ongemerkt. Ik koop wat extra , zgn voor de voorraad maar in werkelijkheid staat er maar bar weinig in de kelder, minder dan andere jaren. Tijd voor ACTIE ! 


Een poosje geleden zag ik schoondochter een boodschappenlijst maken, op mijn vraag of het haar weekboodschappen waren , antwoorde ze : " nee, dat zijn de vaste maandboodschappen ". Kijk, zoiets vind ik nogal interessant. Ze vertelde dat ze op deze manier minder geld uitgeven aan de boodschappen. De vaste boodschappen zoals, kaas, halvarine, dieren voer, pakjes drinken, ranja, broodbeleg, iets lekkers, diepvries groenten, blikspul worden online besteld en zelfs thuisbezorgd als ze zelf geen tijd hebben. Verse producten zoals groente en fruit  kopen ze dan per week. Op deze manier geven ze minder uit. 

Voor hun gezin van 4 personen en de dagelijkse 3 oppaskinderen geven ze aan maandboodschappen gemiddeld 400 euro uit, ze houden dan ongeveer 25 euro over voor vers fruit en dergelijke. Heel netjes ! 

Ik mag dit financiële plaatje van haar delen met jullie hoor, mocht je denken ...hé grandma wat doe je !!


Vorige week heb ik ook maar eens een lijst gemaakt van alle producten die we vaak gebruiken. Daarbij hou ik in mijn achterhoofd rekening met een goede voorraad. De lijst is echt laaaaannng, tjonge jonge. Daarna moest er een boodschappenlijst gemaakt worden, hoeveel potten van dit, hoeveel beschuit, pasta, havermout, enz wil ik in voorraad. Het was een heel gepuzzel om de eerste boodschappenlijst te maken, als de voorraadlijst eenmaal klopt worden de kosten natuurlijk lager maar de eerste tijd zal het bedrag aan de hoge kant zijn. 


Vandaag gingen grandpa en ik, gewapend met de 6-weken-boodschappenlijst naar de Jumbo. We hadden bijna twee karren vol voor 180 euro. Dit was inclusief koopzegels.

Ons oude weekbudget was 60 a 70 euro, na aftrek van de 6-weekboodschappen hebben we n u nog 30 euro over voor de weekboodschappen. De spaarzegelboekjes kunnen we gebruiken in een feestmaand of voor een verjaardag b.v.


benieuwd wat we kochten ?

Echt veel ... dat wel...maar wel voor een lange periode..en voorraad.. enzo


Zo, nu ga ik nog een wijntje drinken en genieten van het weekend. 


liefs grandma.

10 opmerkingen:

 1. Hoe minder vaak je je in de supermarkt begeeft, hoe minder de kans is dat er iets blijft kleven dat extra is.
  Ik merk voor mezelf dat ik het wel lastig zou vinden om eens per maand boodschappen te doen omdat we een kleine vriezer hebben en melk e.d. vers halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop veel via internet. Meel,noten,rijst,bonen e.d meestal in grote hoeveelheden.Dan is het ook goedkoper. Verder komt elke week de internet-boer met vers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou genoeg over, maar ik stel een budget voor boodschappen. Groente en aardappelen komen van de moestuin. De moestuin, dat is mijn hobby. Het geld lekt flink weg Dit jaar €725 euro waarvan €250 huur tuin en kas.
  Ik doe een keer per maand boodschappen. Dus moet ik wachten tot het boodschappenmoment daar is. Het voedt de creativiteit. Brood bak ik zelf, met mijn eigengemaakte jam. Ofwel aardbeien ofwel druivennat.
  aanstaande vrijdag geef ik houtvuur plus eten en hapjes feest voor acht personen.
  Niet duur, het is de drank die het duur maakt. Immers crackers met eigen gemaakte humus en roomkaas, eigengemaakte Pompoensoep en pompoenquiche iIs niet duur.
  watertje in plaats van frisdrank, wijn en bier dar zijn de duurste posten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, en ik heb berekend hoeveel wc papier ik verbruik. Hoeveel dagen het duurt voordat een rol op is. Als ik dit moet kopen, heb ik de tijd, want ik weet hoeveel ik nodig heb en kan sturen op reclames. Aldi is favoriet, want geen keuzestress.
   vond online boodschappen doen bij Jumbo ook fijn, maar nu alleen bij Aldi en Lidl.

   Verwijderen
  2. Klinkt als een gezellig feestje rondom een vuurtje :) en inderdaad, bier en wijn maakt het duurder.

   Verwijderen
 4. Wat leuk dat je schoondochter je zo kon inspireren! En nu heb je weer een goede voorraad in huis denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat de voorraad betreft dat valt me toch een beetje tegen :) Je kan haast niet zien dat er iets bij gekomen is....hoe ist mogelijk he.
   Ik ben bezig met de voorraad lijst. Staat mn begeerde voorraad op de planken dan is het gewoon een kwestie van aanvullen elke maand, de kosten zullen dan ook dalen ...hoop ik :)

   Verwijderen
 5. Hier precies zo! Eenmaal in de maand een boodschap laten bezorgen en door de week alleen verse groente en fruit halen. Werkt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ik heb er ook wel over zitten denken, 1x per maand de voorraad dingen. Voor nu vind ik per week het prettigst.

  BeantwoordenVerwijderen