donderdag 13 oktober 2022

Kaboutertje in het bos en zelf appelstroop maken

Afgelopen zondag kwam ik uit de nachtdienst, ik sliep tot 12.00 uur. In de middag hadden we afgesproken met jongste dochter en kleine Mingus. We troffen elkaar bij Poolshoogte, een mooie plek midden in het bos. We spreken daar wel vaker af voor een bakkie koffie en een fijne wandeling. Het was afgelopen zondag een prachtige dag, zonnig en niet koud. Mingus zocht eikels en dennenappels en stopte deze in zijn meegebrachte tasje. We vonden veel mestkevers, half dood of spartelend op hun rug. In oktober is het gebeurd met de blauwe kevers. Mingus vond het maar wat interressant.


kijk dan, hoe schattig dit kleine kaboutertje in het grote bos


Op maandag was het tijd om de appelmand leeg te maken.



Ik besloot er appelstroop van te maken, dit kan eigenlijk niet uit, het is een hoop werk en en kost flink wat tijd maar om de oogst zo op de compostbult te gooien vond ik ook zonde. Ik waste ze, sneed ze doormidden en kookte ze in een grote pan tot moes, op de houtachel. De moes ving ik op in een vergiet waar een schone theedoek in lag. Het vergiet hing boven een pan. Daarna was het wachten tot het zaakje uitgedruppeld was. Af en toe draaide ik de theedoek aan de bovenkant stevig aan. Het sap in de pan met liet ik, met een paar schepjes suiker, inkoken tot stroop, en ja dat duurt heeeeel lang. De pan verhuisde naar het petroleumstellete in de keuken daar kon het mooi zachtjes inkoken. Om het kwartier flink roeren en op het eind moet je er echt bij blijven anders verbrandt de stroop.




Van drie kilo appeltjes hield ik uiteindelijk 300 gram appelstroop over. Echt lekkere biologische appelstroop van eigen erf, dat dan wel :)



Boodschappen,

Bij Boni haalde ik nog wat boodschappe, bananen en een aanvulling op de voorraad.



Voor deze week nog € 5,34 te besteden. Morgen boodschappendag.


liefs grandma.


4 opmerkingen:

  1. Dan valt de prijs van appelstroop mee,als er zoveel appels in gaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, bizar eigenlijk he. Ze zullen voor appelstroop wel de appels waarwataanmankeerd gebruiken, doe ik ook :)

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je hiervoor een petroleumstel gebruikt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superhandig die stelletjes, ik heb naast de eenpitter ook nog een tweepitter en zelfs een driepitter :)

      Verwijderen