Het recept van Hete Bliksem ( zonder de bloedworst, hehe ) wil ik graag delen.
Ingredienten
Hete bliksem is een stamppot van appels en aardappels. Voegt u aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe, dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.Bereidingswijze
Doe de aardappels samen met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onderstaan. Leg het spek bovenop de aardappels en verdeel de appels erover. Breng aan de kook en laat twintig minuten op zacht vuur koken. Giet de aardappels en appels af, maar bewaar het kookvocht. Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken. Stamp de aardappels en appels en voeg desgewenst wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (afhankelijk van de appels die u gebruikt). Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout. Leg de plakken spek op de hete bliksem. Hete bliksem wordt van oorsprong vaak geserveerd met gebakken bloedworst en gebakken appels: wentel per persoon 1 plak bloedworst van 1 centimeter dik even door de bloem en bak in hete boter. Bak daarna 1 appelschijf in dezelfde boter en leg die op de bloedworst. Tip: U kunt het spek in dit recept ook vervangen door een rookworst. Leg de worst erop nadat u het water afgegoten hebt, en laat hem nog even meewarmen in de pan.
liefs grandma
Je maakt me ergens op attent. Ik ga weer op zoek naar de zoete armgaard. Wat een heerlijk appeltje
BeantwoordenVerwijderenAah de zoete armgaard , dat is een bijzonder appeltje ! geniet ervan.
VerwijderenIk maak elke winter wel een paar keer hete bliksem. Heerlijk!! Laatst heb ik nog eens bloedworst gegeten in een restaurant. Ik ging onmiddellijk terug in de tijd. Naar de tijd dat mijn oma nog leefde. Ach, omaatje. Ze is er al zoveel jaren niet meer. Je ziet, jouw blogpost maakt herinneringenbij me wakker :-)
BeantwoordenVerwijderenMooi dat mn blogje iets bij je doet ontwaken. Voel me vereerd.
VerwijderenEr zijn een paar dingen die 'k niet lust (errug hè) en hete bliksem is daar één van,
BeantwoordenVerwijderende andere zijn snert en karnemelksepap, ieuw!
groet
oh karnemelksepap, daar gruw ik ook van, en van pap met vellen en glibberige klontjes :)
Verwijderen