zondag 23 juni 2024

Moederdochterdagen, verhuizing en nog meer jam, jawel!

 Afgelopen vrijdag togen dochter uit Ermelo en ik naar Breda, voor onze moeder/dochterdag, dagen! want we bleven deze keer overnachten in een van der Valk hotel. We hebben het weer zo naar onze zin gehad. Dit was de tweede keer dat we naar Breda gingen, vorig jaar waren we daar ook en ik zal je vertellen, volgend jaar gaan we weer. Breda is echt zo'n stad waar je niet snel op uitgekeken raakt. 

Dochter houdt ervan om naar het EK te kijken, mits Nerderland speelt. Aangezien voetbal mijn interresse niet heeft, had ze bedacht dat ik dan maar naar de sauna in het hotel zou gaan, dan kon zij voetbal kijken op onze kamer. Dat leek me al te triest en dus stelde ik voor om er dan maar een voetbalfeestje van te maken, in stijl, in een kroeg. We hadden een prachtige avond, if you can't beat it, enjoy it. 

Achter ons zaten twee mannen, al op leeftijd, en zij deden hun eigen verslag van de wedstrijd, wat hebben we daar een schik om gehad 😂


www plaatje


We hebben heerlijk gewinkeld, lekker gegeten en genoten van elkaars gezeldschap.



Terwijl wij ongeneerd genoten en geld uitgaven, hielp grandpa jongste dochter en schoonzoon in hun nieuwe huis. Vloer schuren, lakken, dat soort dingen. Morgen ga ik daar een dagje helpen. 

Vandaag kwam dochter uit Zutphen met de kinderen op bezoek, ook zo kneuterig. We regelden nog wat zaken m.b.t. onze reis in spetember, we gaan namelijk 10 (!) dagen naar Schotland. We hebben er vreselijk veel zin in.

Schoonzus en zwager kwamen ook nog even aan. Toen alle visite weer weg was, plukte ik nog wat pruimen, ze waren overrijp en dus maakte ik daar nog maar even wat jam van. Afgelopen donderdag had ik ook al jam gekookt. Toen maakte ik ananas-pruimenjam met gember en kaneel. 


Wat ging er in de voorraad deze week,


2 zakjes witte aalbessen, *vriezer

6 potten ananas-pruimenjam met gember en kaneel, * op de plank en voor de verkoop

4 potjes pruimenjam, * op de plank en eventueel voor de verkoop

3 potjes kruisbessenjam

1 zakje peultjes

2 kilo blauwe bessen ( aanbieding van Lidl ), * vriezer, daar ga ik nog jam van koken


dat was hem weer mensen, liefs grandma.





woensdag 19 juni 2024

Kruisbessen en pruimen

Mijn werkblokje zit er weer op. Vanmorgen kwam ik om 07.20 thuis . Ik zette koffie, smeerde twee roggebroodjes en nam het als ontbijtje mee naar boven. Grandpa lag nog lekker te slapen, ik maakte hem wakker voor t ontbijt op bed. Zo gezellig. Grandpa ging om 08.30 naar beneden, toen was ik al in slaap gevallen. Om 11.30 was ik klaarwakker, hops uit de veren. 

Vanmiddag werkte ik in de moestuin. De kruisbessen waren rijp, ik had ongeveer 700 gram. De eerste pluk.  Goed voor drie potten kruisbessen jam.



foto is beetje donker, de jam is prachtig groen


De eerste pruimen waren ook rijp. Daar ga ik morgen mee aan de slag.




Vanavond fietste ik nog even naar schoondochter op het dorp, kopje thee, beetje kletsen, spelletje met Madelynn, gezellig. Ik ging om 21.00 uur weer naar huis. Grandpa is vanavond ook op pad, ik zit nu even allenig op de bank, blogje schrijven, wijntje erbij, kat op schoot, even een momentje voor mezelf.


liefs grandma.


dinsdag 18 juni 2024

moestuinverdriet

 ...ik las laatst deze uitdrukking "moestuinverdriet", tja wat zal ik zeggen, dit is haast liefdesverdriet. 

Morgen zal ik voor de derde keer bonen zetten, boerenkool zaaien ( ik vond nog een half zakje vol ) en daarna geef ik het op,geloof ik. De slakken vreten zich helemaal vol van al het heerlijke jonge spul, en niet alleen het jonge spul, ze eten de uienstengels, aardappelloof, aardbeien, bah bah bah. Ik heb uiteindelijk de ecostyle slakkenkorrels erbij gepakt, sorry mensen, sorry slakken ik ben er klaar mee! 

Ik sus mijn geweten door te bedenken dat we verder geen vlees eten dat zal toch iets moeten compenseren?! ..en anders is het het maar zoals het is.

Mijn collega ging de glimberaars te lijf met havermout, anderen voeren ze dronken met bier, het lijkt allemaal iets te helpen maar dit jaar zijn het er gewoon teveel.



www plaatje

liefs grandma


maandag 17 juni 2024

plannen is een hele klus

Vandaag gingen we bij schoonzus en zwager op bezoek. We willen graag samen een lang weekend op stap. Alleen het bezoekje op te plannen was al een hele klus! Maar we zijn er uit, halverwege juli gaan we dan daadwerkelijk op stap, tjongejonge iedereen heeft een zeer drukke agenda. Ik wilde ook nog graag een marktje plannen, dat kan dan nog net op een zondag na een concert van jongste dochter en een uitvoering van kleindochter van het dorp op de zaterdag ervoor, echt het is heel bizar en niet normaal. Tussendoor werken, de tuin, logeerpartijtjes , de zomer zit al helemaal vol.  Hier moeten we echt iets mee....


Vannacht eerst maar weer eens aan het werk. 


Nachtdienstlunch.


een potje skyr met blauwe bessen, een eetlepel havermout en wat zoetstof

een salade van bleekselderij en appel

tomaatjes

een gekookt eitje

crackers



dit duo gaat ook mee in de tas.


voor nu, liefs grandma.



zaterdag 15 juni 2024

kelder opruimen en voorraad aanleggen

Gisteren ben ik de kelder ingedoken om de kratten met lege potten eens na te kijken. Er zaten heel wat potten bij die zo de glasbak in konden, potten zonder deksel, potten waarvan de rand een beetje beschadigd was. De bruikbare potjes stapelde ik netjes op, staan ze zo voor t grijpen. Ik had van een vriendin nog een doos bon mamam potjes en van een collega een tas vol hak-potjes gekregen dezen zijn super handig. Boven staan dan nog een paar dozen met potten voor honing. Genoeg potten in Kleinfarmhuus, tjonge.

Van de week heb ik gelijk maar een aantal gevuld met lekkers voor de voorraad. Ik maakte pastasaus, veel jam en vandaag weckte ik nog 1,5 kilo asperges.

Wat ging er in voorraad?


2 potten pastasaus voor op de plank

2 bakjes pastasaus voor in de vriezer

4 potten asperges voor op de plank

3 potjes all berrie jam

4 potjes plus 3  kleine ( 150 gram ) abrikozenjam met rozemarijn

2 potjes en 3 kleine ( 150 gram ) abrikozen/gember/sinaasappel/kruidnagel/kaneel jam. Zo lekker!

1 bak met een macaroni schotel.



ook lekkere combi

Grandpa haalde de kleine vriezer uit de blokhut en plaatste deze in de garage, dat is wat dichter bij huis. Alles wat ik dit jaar invries gaat daarin, we eten eerst de vrieskast in de kelder leeg, zo heb ik wat meer overzicht. 


Vandaag moest er nog meer koolzaadhoning verwerkt worden, je weet wel, roeren en in de potten, ik deed de moestuin (tussen de buien door) en ik bakte een boterkoek, lekker voor morgen bij de koffie. 


ook een stukje? 😋

liefs grandma.



woensdag 12 juni 2024

brrrr

 Oh wat is het frisjes hè! 

Ik had moestuinmaandag al uitgesteld naar dinsdag maar door de vele regen viel zelfs moestuinmaandagopdinsdag in het water. Nou ja, het is zoals het is nietwaar. 

Afgelopen weekend hadden we Mingus op bezoek. We gingen naar de verjaardag van docher in Zutphen en op maandag vermaakten we ons in het zwembad. Gisteren deed ik een en ander in huishouden, kookte nog maar eens wat jam ( all berrie jam ) en verwerkte goedkope tomaten van Lidl in een ruime hoeveelheid pastasaus. Gisteravond maakte ik  nog wat zeep. Ik heb zo'n leuke zeepmal, kijk eens hoe mooi deze zeepjes zijn geworden..




Vandaag haden we weer de standaard oppasdag . Jawel ...en door!

Aankomende vier dagen staat er niet zoveel op de planning. Ik wil sowieso even de kelder opruimen, her en der staan lege kratten en lege potten, al dan niet met deksel. Ik zal even uitzoeken wat er allemaal nog bruikbaar is. De bovenverdieping is ook een beetje een puinhoop dus ja, ook daar zal ik gaan opruimen.

De keuken renovatie staat een beetje stil, grandpa heeft het druk met andere zaken. Nou ja , t zal goed komen.


voor nu, veel liefs en tot snel.



zaterdag 8 juni 2024

weekend en wat ging er in de voorraad deze week

We hadden een heerlijke tijd op Ameland. De eilanden zijn zo fijn, je bent er dan echt even uit hè.

Onze hond Boja deed het deze keer ook verbazingwekkend goed. Vorig jaar was ze zo moe en haast lusteloos, dit jaar was ze helemaal in de stemming en hebben we veel gewandeld ( nou ja geslenterd zeg maar) :)

Na twee dagen strand, wilde ik op de terugreis een foto maken van een zeer vermoeide doch zeer voldane hond.


deze

..en toen deed ze dit 😂

gisteren ruimde ik de boel op, wasjes draaien, stofzuigen, ramen wassen en dat soort dingen.

Vanmorgen bracht jongste dochter, kleine Mingus, hij blijft een paar nachtjes logeren. 


opa helpen 

ze kunnen dat


Wat ging er in de voorraad deze week, 


2 zakjes peulen ( diepvries )

2 potjes kersenjam

4 potjes aardbeien/rabarberjam

Ik kookte ook nog een aantal potten jam voor het stalletje aan de weg. Ik vind jam maken rustgevend, alles in een pan, beetje suiker, beetje pectine, roeren en in de potten, in een mum van tijd ben je klaar en heb je zomer in een potje. Zeer diepe genoeglijke zucht....


We hebben een beetje pech met de moestuin. De slakken hebben flink huisgehouden, alle jonge plantjes opgegeten. Ik had het  geluk dat ik een flink aantal koolrabi en spitskoolplantjes kreeg van een overbuurvrouw, zo lief. 

Ik denk dat ik wat extra boerenkoolplantjes ga kopen anders hebben we geen "stamppot mous" deze winter. 


liefs grandma.

woensdag 5 juni 2024

zaterdag 1 juni 2024

Moestuinmaandag, honing slingeren en wat ging er in de voorraad deze week.

Vanaf 1 mei heb ik de maandag tot moestuindag gepromoveerd. Het geeft me rust als ik één dag in de week me kompleet richt op het bijhouden van de groentetuin.

Elke dag ga ik met een mandje de tuin in om een en ander te "oogsten".


iemand had een hele rare eisprong : )


Naast de moestuin is het nu ook het seizoen van de bijen. Vorige week kon ik honing slingeren. Deze keer had ik hulp van kleindochter Madelynn.



Naast honing van eigen erf hebben we ook koolzaad honing, bijen-vriendin en ik kochten elk een emmer van 15 kilo van een mede-imker uit de buurt, die zijn kasten bij de koolzaadvelden in Groningen heeft staan. Ik was vier dagen zoet met crèmen van die honing maar het resultaat mocht er zijn.




Koolzaadhoning versuikerd erg snel, door de honing een aantal dagen, 3x per dag, te roeren versuikerd het heel fijn zodat je een cremige, goed smeerbare, honing krijgt die niet verder versuikerd of hard wordt. Super lekker!

Tja en verder gaat het leven gewoon door, werken buiten de deur, oppassen, plannen maken voor de zomer, deze maand staat er een verhuizing in de planning van één van de kinderen plus gezin , daar zullen we allicht nog meehelpen, hetzij hands-on hetzij oppassen.

Ik zit nu in mijn vier nacht werkblokje, nog twee nachtjes met in het vooruitzicht twee dagen naar Ameland aankomende week, grote heerlijkheid 😍


Wat ging er in de voorraad deze week.

4 zakjes peultjes  (diepvries) 

2 potten asperges

3 zakjes bloemkool ( diepvries )

4 potjes aardbeien rabarberjam


liefs grandma