donderdag 19 december 2024

Blogmas dag 19, verzekeringen, jarige kleinzoon en pruimenchutney maken

Vanochtend hadden we een afspraak bij Univé. Eens in de 3 jaar spreken we al onze verzekeringen door, is alles nog up to date, kan er iets af of moet er een verzekering bij, dat soort zaken. Op zich vonden we het allemaal prima zoals het was. Ik was benieuwd naar hun ziekenkosten verzekering. Daar hebben we een hele uitleg van gekregen, we wilden sowieso terug naar een basis verzekering, tenslotte zijn we geen kraamzorg meer nodig en ook het brilgebeuren is voor ons overbodig. Ik ga een dezer dagen een aantal verzekeringen vergelijken en wellicht dat we dan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. We zijn nu aangesloten bij het Zilveren Kruis.

Aansluitend liepen we de stad in om te gaan lunchen met zoon, schoondochter en kleinzoon Julian, laatstgenoemde is vandaag 13 jaar geworden, och och och, gisteren nog maar pas geboren en nu al 13 jaar, waar blijft de tijd. Het was gezellig :)

Vandaag wilde ik pruimenchutney maken, ik had nog pruimen in de vriezer (eigen oogst). Ik zocht een receptje op, paste de ingrediënten iets aan en zo staat er nu een pan heerlijke pittige chutney op het fornuis te borrelen.


recept

500 gram ontpitte pruimen

100 gram gesnipperde ui

2 teentjes knoflook

10 gram fijngesneden gember

2 eetlepels olie

beetje kaneel

1 theelepel komijn zaadjes

1 theelepel korianderpoeder

0,5 theelepel chilipoeder 

1 theelepel mosterd zaad ( kan ook iets meer zijn geweest )

zout en peper naar smaak

2 hele kruidnagels

100 gram suiker

100 ml azijn


Doe de olie in de pan en bak hierin de ui, knoflook, gember en kruiden, tot alles heerlijk begint te geuren. Vervolgens doe je er de pruimen, azijn en suiker bij. Laat het vervolgens 2,5 uur zachtjes pruttelen. 

Wil je het lang bewaren? Steriliseer dan 2 potjes, doe de chutney super heet in de potjes, deksel erop en klaar. Je kan de chutney heel lang bewaren, mits de deksel vacuum is getrokken.

Dit is een basis recept, je kan er helemaal je eigen draai aan geven. Voeg wat appels toe voor een frissere smaak of wat rozijntjes voor een zoete twist, ipv azijn schijnt balsamico ook prima te kunnen.



Lekker bij een kaasplankje, Indiaas eten, ik vind het heerlijk bij stamppot witte kool of zoals vanavond bij spruitjes!


liefs grandma.




1 opmerking: